عایق فوم پاششی یا عایق افشانه فوم، یک نوع عایق ساختمان است که میتواند در دیوارها، سقفها، درزها و منافذ باز و دیگر بخشهای ساختمان استفاده شود، همچنین برای حفظ گرما در فصلهای سرد (یا سرما در تابستان) استفاده میشود.
این نوع عایق از رزین و مواد شیمیایی، مانند پلی اورتان (Polyurthane) و یا دیگر ایزوسیانات ها(Isocyanate) تشکیل شده است. هنگام پاشش بصورت افشانه، مواد شیمیایی و رزین بصورت فوم گسترش مییابد و در محل جامد میشود.
در پروژهای بزرگ از دستگاههای فشار قوی استفاده میگردد که میتواند مساحت زیادی را در زمان کوتاهی با عایق پاششی پلی یورتان عایق نماید.
"مشاهده ی فیلم نحوه استفاده از عایق فوم پاششی"
نحوه عملکرد:
هنگامی که عایق فوم افشانده میشود، روی سطح را میپوشاند و به سرعت گسترش مییابد، و به صورت جامد میشود. این خشک شدن سریع، باعث ایجاد عایقی نسبتاً دائمی خواهد شد که نه ترک میخورد و نه تغییر شکل میدهد. اگر فوم فراتر از منطقه مورد نظر گسترش بیابد، عایق اضافی را میتوان به اندازه مورد نظر برش داد.
مزایا:
عایق افشانه فوم موجب صرفه جویی در هزینههای انرژی خواهد شد. مطالعات انجام شده توسط وزارت انرژی ایالات متحده نشان میدهد که ۴۰ درصد اتلاف انرژی ساختمانها در نتیجه نفوذ هوا از طریق دیوارها، پنجرهها و درگاه است. ساختمان تحت پوشش با اسپری فوم عایق به طور معمول تا ۵۰٪ بهتر از عایقهای سنتی عایق بندی میشود. عایق رطوبت است و ساختمانها را دربرابر فرسایش ناشی از رطوبت محافظت میکند و برای کاهش رشد باکتریهای مضر مثل کپک، بوی رطوبت، حذف قارچ بسیار مفید است. این خواص در مرغداریها و سالنهای پرورش دام بسیار مهم است. علاوه بر حفظ درجه حرارت ساختمان و کنترل رطوبت، افشانه فوم عایقی است که اغلب برای کاهش سر و صدا استفاده میشود. عایق فوم به عنوان یک مانع برای تلفنهای موبایل موجود در محیط عمل میکند و باعث کاهش انتقال صدا در هوا از طریق یک ساختمان در سقف، کف و دیوار میشود.
برای اجرای عایق رطوبتی در مکانهایی که امکان تمدید عایق وجود ندارد، از فوم پاششی پلی اورتان سلول بسته استفاده میشود. چرا که این نوع عایق ضریب اطمینان بالایی دارد و همچنین پاک کردن فوم آن از سطح کار، به هیچ وجه ساده نیست.
معایب:
پاک کردن این مواد از روی سطوح کار شده کار سختی است و جاهایی را با این فوم بپوشانید که نیاز به بازرسی و یا تعمیرات نداشته باشد. همچنین برای گاز متصاعد شده هنگام کار برای مجریان مضر است و هنگام کار موارد ایمنی را باید رعایت کرد. عدم جذب در محیط زیست، و چرخه بازیافت ۴۰۰ ساله از معایب انواع پلی یورتان است.